Plussommen

Plussommen groep 3 oefenen

Optellen of plussommen zijn een basisonderdeel van het rekenen op de basisschool. Het begint in groep 3 met het betekenis geven aan het begrip optellen. Met concrete situaties zoals met het optellen van een aantal voorwerpen.

De oefeningen voor groep 3 zijn ingedeeld in sommen tot 5, tot 10, tot 15 en tot 20. De eerste oefeningen zijn met plaatjes, hier kan je door de plaatjes te tellen ook antwoord geven. De volgende stap is optellen met getallen. Eerst nog met plaatjes en een getal en daarna alleen kale getallen.

De oefeningen die je bijvoorbeeld kan maken zijn; hoeveel kinderen zitten er in de bus met getallen, plussommen tot 10 met afbeeldingen en met afbeeldingen en getallen, maak de som bij de plaatjes, kies de som bij de plaatjes. En veel sommen met alleen getallen.

Per goed beantwoorde vraag krijg je een munt. Als de oefening wordt gemaakt met meer dan 60% van de vragen goed verdien je een medaille. Als je alle medailles verzameld hebt kan je verder met de plussommen spelletjes en de oefeningen van groep 4.

De vaardigheid plussommen is onderdeel van rekenen/ wiskunde – getallen en bewerkingen – kerndoel 27.