Redactiesommen

Redactiesommen in groep 4

Groep 4 is de eerste groep waarin redactiesommen worden geoefend. In een redactiesom wordt de som uitgelegd in de vorm van een verhaal. In de redactiesommen wordt het oefenen met rekenen en begrijpend lezen gecombineerd. Bij deze sommen is het belangrijk dat er goed gelezen wordt om de vraag te begrijpen.

Een voorbeeld van een redactiesom in groep 4:
Fleur heeft 13 munten in de spaarpot. Van haar oma heeft ze nog 2 munten gekregen. Hoeveel munten zitten er nu in totaal in de spaarpot?
Bij deze vraag wordt de som als volgt: 13 munten + 2 munten = 15 munten.

Stof redactiesommen

In de redactiesommen van groep 4 worden basisonderwerpen behandeld zoals het optellen van knikkers of het kopen van spullen. Elke redactiesom wordt uitgebeeld met een simpel scenario wat voorkomt in het dagelijkse leven.

Het stappenplan van groep 4 begint bij het behandelen van de plussommen. In deze redactiesommen wordt in het scenario iets bij elkaar opgeteld. Bij de minsommen wordt altijd iets van elkaar afgetrokken. De redactiesommen worden behandeld met getallen tot 20, 50 en 100. Na de plus- en minsommen wordt het vermenigvuldigen en delen behandeld. Veel succes met het maken van de redactiesommen en probeer alle medailles te halen.