Redactiesommen

Redactiesommen in groep 6

Op deze pagina staan de redactiesommen voor kinderen van groep 6. Met deze verhaaltjessommen leer je rekenen en begrijpend lezen door goed te lezen en de sommen op te lossen. Bij de redactiesom zit de som die opgelost moet worden verstopt in een verhaaltje. De eerste stap is om de som te vinden die uitgerekend moet worden. Een som bestaat uit twee onderdelen: de getallen van de som en wat er mee gedaan moet worden zoals optellen of vermenigvuldigen. De tweede stap is om de som op te lossen.

Dit is een voorbeeld van een redactiesom:
De kunstenaar vraagt 325 euro voor zijn beste schilderij. Voor zijn andere schilderij vraagt hij 119 euro.
Hoeveel euro kosten de schilderijen samen?
De getallen zijn in dit voorbeeld 325 en 119. Uit de vraag blijkt dat de getallen bij elkaar opgeteld moeten worden, de som wordt dan 325 euro + 119 euro = 444 euro.

De leessommen van groep 6 beginnen met de plussommen en minsommen. Deze sommen hebben drie opdrachten die maximaal gaan tot 200, 1000 en 10.0000. Na de plus- en minsommen wordt het vermenigvuldigen en delen behandeld. Wanneer je voldoende vragen goed hebt beantwoord krijg je een medaille. Probeer aan het einde van de oefening je goede en foute antwoorden terug te kijken om te leren van je fouten.